Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Φυσικά με τα καμώματα τους ξέρουν ότι ποτέ δεν θα ψηφίσουν σε Ευρωεκλογές.σκασίλα τους μεγάλη και δέκα παπαγάλοι που θα καθίσουν να ασχοληθούν με ¨τους άνθρακες της Ευρώπης¨ όταν δίπλα τους υπάρχει αμύθητος θησαυρός.



Εδώ και καιρό οι γείτονες ¨παίζουν μόνη τους γεωπολιτική μπάλα¨ αρνούμενοι να υπακούσουν στα κελεύσματα του παγκόσμιου διαιτητή, αν και πολλές φορές υποκρίνονται ότι είναι υπάκουα παιδιά.

Είναι όμως ή θα βάλουνε σε μπελάδες όλο το σημερινό πλάνο της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης που στήθηκε για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της γηραιάς ηπείρου μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία;

Κάθε τόσο βγαίνουν στο Αιγαίο με ασκήσεις και με επί καθημερινής βάσεως ¨περαντζάδες ¨ πηγαίνουν και φέρνουν την στάμνα της απληστίας τους και δεν γνωρίζουν ότι κάποια μέρα θα την σπάσουν.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για την πρόληψη… εκτροπών, καθώς ξεκίνησε η ετήσια άσκηση «Beyaz Fırtına 2014», που εκτείνεται από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στο Αιγαίο και μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση θα διαρκέσει συνολικά 13 ημέρες, δηλαδή θα ολοκληρωθεί την πρώτη μέρα του Ιουνίου. Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 53 μονάδες επιφανείας διαφόρων τύπων του τουρκικού Ναυτικού, τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 13 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Η τουρκική Ακτοφυλακή διαθέτει 17 συνολικά πλωτά μέσα διαφόρων τύπων και τέσσερα ελικόπτερα. Ενδιαφέρον έχει και η συμμετοχή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, με ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών – υποκλοπών.

Αλλά πριν ακόμα βγούνε για ασκήσεις οι τούρκοι ανακοινώνουν και έρευνες.. δυτικά του 25ου Μεσημβρινού και συγκεκριμενοποιούν πιθανή περιοχή ερευνών την θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της Χαλκιδικής, δυτικά της Σαμοθράκης και νότια της Θάσου, ακριβώς επάνω στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα στην περιοχή του ακρωτηρίου Μπάμπουρας, που απετέλεσε αντικείμενο κρίσης το 1987.

Σήμερα βιάζονται πολύ γι αυτό και έχουν ¨τρικυμία εν κρανίω¨.

Φοβούνται μήπως τυχόν άλλοι πάνε να τους κλέψουνε από αυτά που έβαλαν εδώ και χρόνια στο μάτι να λεηλατήσουν με τον γνωστό τους τρόπο.

Ουσιαστικά θέλουν να προκαταλάβουν θέσεις πριν από οποιαδήποτε συμφωνία , δηλ να γίνει όπως πάντα το δικό τους γιατί τόσα χρόνια τα αφεντικά τους δεν τους χαλνούσαν το χατίρι.

Όμως τα αφεντικά τώρα σκέπτονται διαφορετικά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο διμερές μέρος της επίσκεψης Μπάιντεν στην ΚΎΠΡΟ θα συζητηθούν η σύμπραξη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στην ενέργεια, για τροφοδότηση της Ευρώπης με αέριο το συντομότερο δυνατόν. Η ανατολική Μεσόγειος έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο χαρτί στην ενεργειακή τράπουλα και η Κύπρος αποτελεί ένα από τα κομμάτια του παζλ, με βαρύνουσα σημασία. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα συνοδεύεται στην Κύπρο από τον ‘Εϊμος Χοκστάιν, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για την ενεργειακή διπλωματία. Ο Χοκστάιν είναι ο άνθρωπος που κινείται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος, Τουρκία, Ελλάδα) σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκες περιφερειακής συνεργασίας, με όχημα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί. onpolitika 21 Μαΐου 2014 http://olympia.gr/

Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι μόνο τα γεγονότα στην Ουκρανία που κάνουν το ενεργειακό μέλλον της Κεντρικής Ευρώπης δυσοίωνο, είναι και η κολοσσιαία συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της Κίνας από την Ρωσία. Η Ρωσία αλλάζει άρδην την κατεύθυνση των ενεργειακών ροών της.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κίνα κάνουν λόγο για υπογραφή της συμφωνίας, για την προμήθεια 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση για τριάντα χρόνια με έναρξη το 2018 (να δοθεί χρόνος για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς – αγωγών)

Οι γεω-ενεργειακές αυτές ανατροπές σημαίνουν ότι η Γερμανία αν δεν τα βρει με την Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να καλύπτει τα ενεργειακά κενά της με Πολωνικό λιθάνθρακα ή με υδρίτες εξ Αμερικής σε πρώτη φάση και μετά θα πρέπει να επιταχύνει το συντομότερο δυνατό την μεταφορά ενέργειας από τα υποθαλάσσια ενεργειακά αντίκλινα της Μεσογειακής λεκάνης.

Η τελευταία όμως λύση προυποθέτει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Είδατε όμως εσείς καμία τέτοια προυπόθεση ΕΙΡΗΝΗΣ;;
Άρα πρέπει οι Γερμανοί και οι πέριξ αυτών να προετοιμάζονται για νύκτες και μέρες αιθαλομίχλης smog fog λόγω της αδιάλειπτης επιθετικότητας των φίλων τους τούρκων ;

Ο τούρκος εδώ και χρόνια φαντάζεται ότι είναι ¨πετρελαιοπηγάς¨ και μάλιστα μετά την συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα ονειρεύεται ότι και αυτός μπορεί να προμηθεύει ενεργειακά την αναπτυσσόμενη αυτή υπερδύναμη και να αγοράζει από αυτήν πυραυλικά συστήματα, όπως το έκανε πρόσφατα.

Η επιτάχυνση των γεωπολιτικών γεγονότων και η απληστία των τούρκων βγάζει τα ¨exit polls¨ του Αιγαίου.

Τι δείχνουν τα ¨exit polls¨ του Αιγαίου ;
Άμεσο συγκρουσιακό πεδίο αντιπαράθεσης σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, γκρίζων ζωνών κα.

Ότι κάποιοι επιθυμούν διακαώς να ¨ ξεκουμπιστεί¨ ο τούρκος από τα πόδια τους για να φάνε μόνοι τους όλες τις ¨ενεργειακές υποθήκες¨ που βάλανε στην Ελλάδα.

Τι θα δείξουν όμως τα ¨τελικά αποτελέσματα ¨ αυτής της αντιπαράθεσης;
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ¨να φύγουν όλοι οι δαίμονες από το μικρό αλωνάκι που το λένε ΕΛΛΑΣ¨.


0 comments so far,add yours